Există o epidemie în Statele Unite și nimeni nu vorbește despre asta. În timp ce sănătatea inimii este strălucitoare în ochii publicului (așa cum ar trebui să fie!), un alt organ crucial și bolile sale sunt aproape complet neglijate, chiar dacă din ce în ce mai mulți oameni mor din în fiecare an, datorita bolilor ficatului.
Acestea pot fi simptomele unui ficat sever afectat:
- Vă simțiți obosit chiar și după un somn lung?
- Vă simțiți slab sau epuizat?
- Simțiți greață fără nici un motiv?
- Simți ca ți-ai pierdut pofta de mâncare?
- Simțiți dureri abdominale?
- Aveți ușor lacrimi sau aveți vene asemănătoare panzelor de păianjeni pe piele?
- Au îngălbenit pielea și ochii?
- Ai scuipat vreodată sânge?
- Vă simțiți anxios sau deprimat?
- Au urină de culoare maro?
- Aveți exces de transpirație?
Această boală este un ucigaș tăcut, cu aproape 70% dintre cei diagnosticați care raportează că nu au știut că o au. Și, odată diagnosticată, șansele pacienților de a muri în următorii doi ani cresc cu peste 300%!
Boala este o afecțiune hepatică cronică sau ciroză, iar aproape 650.000 de americani sunt deja afectați de aceasta, cu mult mai mult nediagnosticate. De fapt, este una dintre principalele cauze de deces pentru femeile americane.
Lăsata netratata, așa cum se întâmplă în prezent, poate duce la creșterea hemoragiilor și vânătăi, mâncărime și, în cele din urmă, devine boală hepatică în stadiu final, cancer la ficat sau chiar insuficiență hepatică.
Ficatul joacă un rol cheie în multe dintre procesele corpului vostru. Este cel mai mare organ intern și se află sub coastele in partea dreaptă a abdomenului.
Ficatul tău este un filtru pentru sângele tău și multe altele. Pe măsură ce sângele trece prin el, ficatul îndepărtează toxinele și medicamentele care conțin deșeuri, stochează zahărul pentru a-ți folosi corpul ca energie, produce proteine cruciale pentru corpul tău și creează bilă pentru a ușura digestia alimentelor.
Ciroza, în care țesutul hepatic devine cicatrici și mai puțin eficace, încetinește fluxul de sânge prin ficat, împiedicând să funcționeze așa cum ar trebui.
Cauzele cele mai comune ale cirozei sunt:
- alcoolul este o cauza foarte comuna a cirozei, mai ales in cazul in care acesta este consumat in cantitati foarte mari;
- grasimi foarte multe in alimentatie, care pot duce si la obezitate, diabet de tipul 2, sindromul metabolic si boli de inima;
- ciroza criptogenica, unde cauza nu poae sa fie clar determinata, dar cel mai probabil este provocata tot de un regim de viata nesanatos, obezitate prelungita pe durata a multi ani, diabet si rezistenta la insulina.
- infectie cu virusuri hepatice, precum hepatita B sau C, aceste virusuri locuind ani de zile in corp pana cand ajung sa distruga ficatul si sa dezvolte o infectie cronica.