7 deficiente comune de vitamine si ce ar trebui sa faci

O dieta echilibrata si sanatoasa este cel mai sigur mod de a obtine vitaminele necesare pentru buna functionare a organismului. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii sufera frecvent de deficiente de vitamine este o dieta saraca. Avand in vedere acest lucru, in cele ce urmeaza, am descris importanta vitaminelor pentru sanatate, precum si cele mai frecvente semne de deficiente ale vitaminei si o lista de alimente care ar trebui sa faca parte din dieta ta pentru a trata deficienta.

Vitamina B12

Aceasta vitamina are un rol important deoarece stimuleaza productia de ADN si ajuta la crearea de noi neurotransmitatori in creier. Cand o persoana sufera de o deficienta de vitamina B12, poate prezenta unele dintre urmatoarele simptome:

Maini si picioare amortite
Anemie
Oboseala
Slabiciune
Dificultate in mersul pe jos
Umflarea limbii
Pierderea memoriei
Paranoia
Halucinatii

Expertii considera deficitului de vitamina B12 este rezultatul unor moduri de viata, cum ar fi veganismul, adica excluderea produselor de origine animala sau unor interventii medicale, cum ar fi operatiile chirurgicale, care pot duce la pierderea in greutate. Daca suferi de aceasta deficienta, consuma mai mult pui, peste, lapte si carne. Veganii ar trebui sa se concentreze asupra cerealelor si a inlocuitorilor de carne.

Vitamina D

Se absoarbe din razele solare si este esentiala pentru oase. Fara aceasta, riscul de osteoporoza este mult mai mare. Cele mai frecvente simptome ale acestei deficiente sunt:

Obezitatea
Imunitatea scazuta
Oboseala
Transpiratii ale capului
Muschi slabi

Pentru a creste nivelurile, ar trebui sa petreci mai mult timp in aer liber, dar ai grija, deoarece expunerea excesiva la lumina soarelui poate afecta sanatatea. Vitamina D poate fi gasita in peste gras, lapte si iaurt.

Fier

Fierul este vital pentru bunastarea noastra, deoarece ajuta la producerea celulelor rosii din sange. Cand nivelurile sunt scazute, organismul nu poate transporta oxigen. Cele mai frecvente semne de deficit de fier sunt:

Oboseala
Piele palida
Par lipsit de stralucire

Pentru a mari cantitatea de fier din corp, mananca mai mult spanac, linte, fasole, carne de vita si stridii.

Calciu

Calciul este esential pentru oase sanatoase, precum si pentru functia nervoasa si controlul muscular. Persoanele care sufera de deficit de calciu pot prezenta urmatoarele simptome:

Apetit slab
Crampe musculare
Oboseala
Ritmuri anormale ale inimii

Pentru a creste nivelul de calciu, ar trebui sa consumi mai multe legume cu frunze verzi, lapte, fructe citrice.

Folat

De asemenea, cunoscut sub numele de acid folic, este vital pentru femeile gravide si femeile aflate la varsta fertila. Mentine celulele rosii in sange. Atunci cand nivelurile de folat sunt scazute la femeile gravide, riscul de defecte de tub neural la nou-nascuti este mai mare. Cele mai frecvente semne de deficit de folat sunt:

Cresterea slaba
Umflarea limbii
Ulceratii ale gurii
Par gri
Oboseala

Poti consuma mai mult folat prin alimente cum ar fi portocale, cereale, lamai, fasole si legume cu frunze, precum si suplimente.

Vitamina E

Aceasta vitamina este importanta pentru sanatatea creierului, mentinerea nivelului de colesterol si pentru protectia impotriva imbatranirii. Acestea sunt unele dintre cele mai comune semne de deficit de vitamina E:

Pierderea masei musculare
Probleme de vedere
Slabiciune musculara

Pentru a trata aceasta problema de sanatate, mananca mai multe migdale, nuci, ulei de masline, leguminoase, legume verzi, alune si poti opta si pentru suplimente.

Magneziu

Magneziul are o importanta deosebita, deoarece curata corpul de toxine si previne bolile cardiace si migrenele. Studiile au aratat ca are, de asemenea, puterea de a reduce riscul de diabet la persoanele care prezinta un risc mai mare. Cele mai frecvente semne de deficit de magneziu sunt:

Lipsa poftei de mancare
Greata
Oboseala
Slabiciune
Varsaturi
Amorteala
Crampe
Convulsii
Schimbari in personalitate

Pentru a trata aceasta deficienta, ar trebui sa mananci mai multe legume cu frunze inchise, spanac, alge, fasole, nuci, seminte si avocado.

BONUS:

Fructul care este considerat cel mai puternic antioxidant din lume! Contine de 20 de ori mai multa vitamina C decat portocalele

Agrisa este un fruct de culoare rosie,galbena sau verde,ce e folosit de indieni de peste 500 de ani.Ea are proprietati miraculoase de intarire a sistemului imunitar si a organismului.Aceasta planta are un gust dulce-acrisor.

20 de portocale ehivaleaza cu un fruct de agrisa.Conform unor studii,acest fruct ar fi cel mai puternic antioxidant din lume.100 g de g de agrise echivaleaza 470-680 g de vitamina C.Rolul vitaminei C este de a curata vasele sanguine,de a produce leucocite ,de a intari sistemul osos si imunitar si de a indeparta radicalii liberi.Agrisa are rol in tratarea problemlor respiratorii,tusei si a durerilor de gat.

Beneficii pentru sanatate

-aceste fructe protejeaza organismul de radiatii

-previn infectiile urinare ,mentinand sanatatea rinichilor.

datorita continutului lor de apa,acestea au efect diuretic .

-poate ameliora tusea cronica din copilarie

-datorita continutului lor de antioxidanti,potasiu,flavonoide si antocianine,acestea intaresc muchii inimii.

-trateaza inflamtiile,acneea si roseata.

-reduc nivelul de glicemie al diabeticilor prin stimularea celulelor ce secreta insulin.Consumati inainte de mese, de 2 ori pe zi,suc de agrise cu un varf de cutit de curcuma.

-ajuta la pierderea in greutate,imbunatatind metabolismul proteic.

-protejeaza ficatul de efectele adverse ale medicamentelor

-elimina toxinele din ficat

-combat problemele de infertilitate,sprijinind sistemul de reproducere feminin si masculin.

-trateaza durerile de stomac,crampele,infectiile digestive, voma si diareea.